Ekološke kmetije

Nazaj

(: )

Domačija

Ekološka kmetija Bevc (pri Murnovih)

Dolenja vas 7, 8216 Mirna Peč

Murnovi v Dolenji vasi so bili kar nekaj rodov nazaj trdni kmetje, živinorejci. Vedno so bili pri hiši lepi konji, plemenski žrebec, krave, plemenske svinje, perutnina. Čeprav kmetija ni bila prav velika, je bila trdna.

Naši predniki so njeno prst prepojili z znojem in ljubeznijo. V želji, da jo ohranimo zdravo, rodovitno, smo se že pred desetletjem odločili za ekološko kmetovanje.

Naj se predstavimo: 

"tamladi": Marko, žena Maja, otroci Eva, Ana in Miha 

"tastari": Silva in Stane ter sin Matjaž

Redimo krave dojilje in njihova teleta. Naše živali so od pomladi do pozne jeseni na pašnikih, pozimi pa so proste v hlevu ali izven njega, kakor želijo. Teleta sesajo pri materah celo leto, pasejo in jedo seno že od prvih dni po rojstvu. Vso krmo za naše živali  pridelamo na svojih površinah, ki so gnojene zgolj z domačim gnojem. Na njivah pridelujemo žita, predvsem piro, pšenico, staro pisano koruzo, krompir, zelenjavo. Poskušamo ohranjati stare sorte semen.

Naravi prijazen način kmetovanja zagotavlja, da so tudi pridelki zdravi, polnega okusa in bogati s hranilnimi snovmi. Nudimo meso starejših telet v praktičnih paketih po 10 ali 15 kg, izjemoma tudi po 5kg. V posameznem paketu so različni deli telečjega trupa iz katerih lahko pripravite najrazličnejše jedi, primerni so predvsem za pečenje, dušenje, peko na žaru, pripravo golažev, juh. Poln okus preseneča! Za prijatelje pripravljamo tudi ekološko vino ter pšenično in pirino moko.

Na kmetiji tudi proizvajamo električno energijo iz male sončne elektrarne, ter izkoriščamo deževnico iz skoraj celotne površine streh.

Najti nas ni prav nič težko: Če se peljete po avtocesti iz Novega mesta proti Ljubljani, zavijete na izvoz Mirna peč, vozite naravnost, preko lokalne ceste v dolino, prva hiša na desni strani je naša. Sicer pa naše živali na pašniku poleti vidite že od daleč.

Ekološka kmetija Božičnik - Rupe

Ekološka kmetija Božičnik - Rupe

Mrčna sela 27, 8282 Koprivnica

Kmetija meri 10 ha. Ukvarjamo se z žvinorejo in ovčjerejo. V ekološki kontroli smo od leta 2001. Večino živali prodamo doma, nekaj pa tudi v klavnici.

Ekološka kmetija Čemas - Pri peričinih

Ekološka kmetija Čemas - Pri peričinih

Zilje 19, 8344 Vinica

Naša ekološka kmetija Čemas – »Pri Peričinih« se nahaja ob Kolpi na jugovzhodnem delu Slovenije, na izrazito kraškem območju Krajinskega parka Kolpa. Med 150m in 300m nadmorske višine kmetujemo ekološko po biodinamičnih smernicah, brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev (tudi brez bakrenih in žveplenih pripravkov, modre galice , …) na približno 17 ha.

Od leta 1990 redimo ovce, slovensko avtohtono pasmo Jezersko-sočavsko s kontroliranim poreklom (trop v kontroli). Ker smo bili vedno usmerjeni v ekološko pridelavo lastne hrane ter krme za živali, smo se leta 2000 tudi uradno preusmerili v ekološko kmetovanje ter pridobili Certifikat SI-EKO-001.

Ob živinoreji se ukvarjamo še s pridelavo zelenjave. Ker so obdelovalne površine kmetije razdrobljene ter odmaknjene tudi v neokrnjeno obrobje gozda so primerne za pridelavo ekološkega semena. Od leta 2005 sodelujemo s kooperativo Amarant, kjer prodajajo pri nas pridelan čebulček in seme solat, paradižnika, paprike, fižola, bučk, kolerabice, rdeče pese…

Posebnost ekološke kmetije »Pri Peričinih« so razdrobljene neravne obdelovalne površine, z izrazito razgibanim terenom (belokranjske drage), odmaknjenost ter sožitje z naravo. Naši pridelki se količinsko ne morejo kosati z velikimi kmetijami, vam pa zato lahko zagotovimo 100% kvaliteto in okus narave! Dobrote lahko okusite po predhodnem dogovoru pri nas doma, prav tako se lahko dogovorimo za ogled kmetije s staro 'Peričino hišo', kjer boste imeli priložnost občutiti raznoliko lepoto našega kotička Bele krajine…

KAKO DO NAS?

Do ekološke kmetije Čemas – »Pri Peričinih«  pridete z lahkoto. Leži na skrajnem jugovzhodnem delu Slovenije, v občini Črnomelj, tik ob meji s Hrvaško in je od mejnega prehoda Vinica oddaljena vsega 3 km.
Zemljevid

PONUDBA

Na naši kmetiji vam lahko ponudimo sezonsko sadje, zelenjavo, polnozrnate moke, kosmiče, domače žganje, plemenska jagnjeta (za nadaljnjo rejo ali meso) ter lepe trenutke v odmaknjeni naravi – od kopanja v reki Kolpi do sprehoda po cvetočem travniku do gozda.

Prodaja poteka na naši kmetiji, obvezno po predhodnem naročilu. Po dogovoru lahko naročeno tudi dostavimo (relacija Vinica – Novo mesto – Ljubljana) ali pošljemo po pošti na vaš naslov. V Ljubljani smo na tržnici septembra na Eko dan in decembra na Božičnem semnju na Waldorfski šoli.

Po predhodnem dogovoru je možen voden ogled kmetije in pridelovalnih kultur z okrepčilom – degustacijo domačih dobrot kot so domači sokovi, marmelade, svež kruh iz domače moke, pecivo...

REFERENCE

Naše delo je bilo predstavljeno tudi v prispevkih oddaje NA VRTU. Arhivske posnetke nekaterih med njimi si oglejte  na spodnjih povezavah:

Ekološka kmetija Černelič

Ekološka kmetija Černelič

Dečno selo 48, 8253 Artiče

Ekološka kmetija Černelič se nahaja na levi strani Save, šest kilometrov severno od Brežic, v vasi Dečno selo, v ravnini med obronki vinorodnih gričev.

Na ekološki način kmetujemo od leta 2003,od junija 2012 pa smo uradno vključeni v DEMETER kontrolo,kar pomeni,da delamo po biodinamičnih načelih. Že na samem začetku smo se odločili,da bodo naše stranke doživele okus narave preko vrhunskih ekoloških pridelkov,kateri napolnijo telo in duha s pozitivno energijo.

Dober pridelek dosežemo s pravim odnosom do narave in zemlje. Proti boleznim in škodljivcem se borimo predvsem z zdravimi in odpornimi rastlinami, ki jih vzgojimo  sami.Večino naravnih pripravkov za škropljenje rastlin naredimo doma oziroma v biodinamičnem društvu Ajda Posavje,le redke dokupimo. Pomembno je kolobarjenje, pa tudi kompost, ki ga pridobimo iz gnoja domačih živali (krave dojilje s teleti) katerega cepimo z biodinamičnimi preparati. Živali se osem mesecev na leto pasejo v šestih vaseh, zimo pa preživijo v odprtem hlevu, brez privezovanja in krmljenja z žiti.Ker ne uporabljamo žit za krmo živali gnoj ne smrdi po kislem,živali pa so zdrave in tudi zebe jih ne pri temperaturi minus dvajset stopinj.

Pri pridelovanju uporabljamo  biodinamiko, kjer se upošteva lunin koledar pri spravilu semen, setvi, sajenju rastlin in spravilu pridelkov. Vse to se pozna pri okusu pridelkov, ki so vedno obrani sveži in v najboljši zrelosti, tako da so okusni ter polni vitaminov in mikroelementov. Pridelke v najkrajšem možnem času ponudimo strankam doma(ob torkih zvečer od začetka maja do konca septembra in petkih zvečer od začetka maja do konca novembra,  na tržnicah(Ekološka tržnica Ljubljana(Pogačarjev trg) ob sredah in sobotah, od začetka maja do konca novembra) trgovinah, šolah in še kje. Največje plačilo za naše delo so zadovoljne stranke in občutek, da delamo  nekaj dobrega zase, za druge in seveda za naše potomce.

Na naši  kmetiji imamo večkrat izobraževalne delavnice,študentsko prakso in  obisk  organiziranih skupin. Za obisk je potreben predhodni dogovor.

Kmetijo vodi na naslovu Dečno selo 48 8253 Artiče Zvone Černelič.

Ekološka kmetija Ferlan - V Grabnu

Gorica 13, 8282 Koprivnica

Kmetija obsega  13 ha, od tega 1 ha njiv. V ekološkem programu smo od leta 2001, ukvarjamo pa se s pašno živinorejo ter pridelavo žita in zelenjave za lastno rabo.

Ekološka kmetija Kerin

Ekološka kmetija Kerin

Straža pri Raki 29, 8274 Raka

Naša kmetija leži na dolenjskem med Novim mestom in Krškim, pri kraju Raka. Velikost kmetije je 4,5 Ha. Ukvarjamo se s pridelavo sezonskega sadja, med katerim prevladujejo jagode, in s pridelavo sezonske zelenjave. Pridelujemo tudi žita, iz katerih sami meljemo moko. Pridelke prodajamo na ekološki tržnici v Ljubljani in doma. Kmetija je v kontroli od leta 2002.

Ekološka kmetija Pecel

Ekološka kmetija Pecel

Maline pri Štrekljevcu 17, 8333 Semič

Po načelih ekološkega kmetovanja kmetujemo že vse skozi, od leta 1999 pa smo tudi v sistemu kontrole za ekološko kmetovanje. Naša kmetija obsega preko 60ha površin, od česar je pretežni del travnikov in pašnikov, kjer redimo govedo, konje, ovce in prašiče. Živali so na pašniku, preko zime pa jih ravno tako prosto spuščene v hlevu krmimo z kakovostnim senom. Pod obronki gorjancev na 450m višine nas pri našem kmetovanju nihče ne moti in nam ne onesnažuje narave.

Na njivah pridelujemo razna žita za naše živali oves, ječmen, koruzo pa tudi pšenico, piro, ajdo. Kar v mlinu predelamo in tudi ponudimo našim gostom.

Na pašnikih je veliko sadnega drevja in ti travniški sadovnjaki nam dajejo obilen pridelek jabolk, hrušk, sliv iz česar pridelujemo sok, kis, suho sadje pa tudi sadno žganje. Slednje obogatimo z raznimi zelišči in tako lahko ponudimo vrsto zeliščnih likerjev.

V vinogradu pa pridelujemo grozdje za belokranjsko belo in rdeče vino, schardonay, rumeni muškat. Tudi vinograd ima status ekološke pridelave.

Piko na i naši kmetiji pa dajejo čebele, ki nas s svojo marljivostjo vedno znova razveselijo in nam iz naših neomadeževanih sadovnjakov, travnikov, in gozda prinašajo sladke dobrote. Tako imamo tudi za prodajo cvetlični, akacijev, gozdni in kostanjev med.

Ekološka kmetija Perme

Ekološka kmetija Perme

Šmarjeta 40, 8220 Šmarješke Toplice

Naša kmetija se nahaja v neposredni bližini centra Šmarjete. Kmetija ima 6 ha obdelovalnih površin. Zasejano imamo 350 sadik orehov na površini 3 ha, od poljščin največ sejemo piro, koruzo, krmni grah in krompir. Imamo tudi vinograd, ki se nahaja v Mevcih. Ekološka pridelava grozdja je v današnjem času za vinogradnika velik izziv, zato smo ekološki vinogradniki redki.

Za ekološko kmetovanje smo se odločili leta 2000, ker nam količina pridelka ni bila na prvem mestu

Svoje pridelke prodajamo doma in na ekološki tržnici v Novem mestu. Pridelki, ki jih največ prodajamo: Orehe, pirino moko, jajca in vino »Cviček« iz ekološko pridelanega grozdja .

Ekološka kmetija sadjarstvo Kastelic

Ekološka kmetija sadjarstvo Kastelic

Mali vrh 8, 8216 Mirna peč

Kmetujemo na 20,5 ha veliki kmetiji, v kontroli od konca leta 2009, sadovnjak,ki je naša glavna dejavnost pa je v kontroli od samega začetka  od leta 2002. Pridelujemo jabolka topaz, opal, goldrush in sanso. Jabolka tudi predelujemo v sok, kis in suho sadje.

Na kmetiji pridelujemo  ekološka žita – piro, pšenico, oves, ter nekaj sezonske zelenjave. Na kmetiji imamo tudi krave dojilje, tako da imamo v ponudbi občasno tudi meso. Svoje proizvode prodajamo v domači trgovini na domu in na tržnici v Interspar centru na Viču ob četrtkih popoldan. Naša jabolka lahko dobite v trgovinah Kalček, pri zelenem zabojčku in nekaterih drugih prodajalcih ekološke hrane, po dogovoru pa vam jih lahko dostavimo tudi v Ljubljano.
 

Ekološka kmetija Šelar

Ekološka kmetija Šelar

Grabrovec 26a, 8330 Metlika

Na sončni strani Gorjancev ekološko kmetuje družina Črnugelj. Kmetija obsega 8 hektarjev obdelovalnih površin in 10 ha gozda,ostale površine pa so najete in so namenjene za prehrano 70 ovac in kravo.

Na kmetiji se ekološko kmetuje od leta 2003.Posajen imamo mlad visokodebelni sadovnjak,nizko debelni sadovnjak,orehe. Posebno smo ponosni na vinograd,katerega obdelujemo na ekološko način.

Predelujemo pirino in ajdovo moko.

Glavna dejavnost na kmetiji je pridelava sezonske zelenjave. Pridelujemo veliko raznih vrst zelenjave,katero tržimo na ekološki tržnici v Novem mestu.

Kmetija je vključena v sistem PARTNERSKEGA KMETOVANJA, to je način neposrednega  sodelovanja z potrošniki v obliki TEDENSKEGA ZABOJČKA ZELENJAVE. Z našimi odjemalci sklenemo dogovor o pridelavi na naši kmetiji skozi celo sezono. Potrošnik s tem načinom pridobi resnično lokalno ekološko pridelano po ugodnejši ceni. Vsi pridelki so pridelani na naši kmetiji. Dostava na prevzemno mesto je v Novo mesto in Ljubljano.
Za pridelovalno sezono 2013 sprejemamo rezervacije.

Pišite nam na ekoselar@gmail.com ali pokličite 041 717 756041 717 756 , 040 351 227040 351 227.

Ekološka kmetija Strnad

Ekološka kmetija Strnad

Drožanjska cesta 100, 8290 Sevnica

Ekološka kmetija Strnad se nahaja v Sevnici, točneje na koncu Drožanjske ceste. Obdelujemo ca. 45ha travnikov in pašnikov in redimo povprečno okrog 50 govedi. Čredo sestavlja 35 krav dojilj mesnih pasem Limousin in Charolais, ostalo pa je mlada živina.

Letno je naprodaj  25 do 30 telet težkih od 200 do 300 kilogramov. Večina krav teli spomladi, nekaj pa tudi čez poletje in v jeseni, tako da je čez vse leto kaj v ponudbi. Kmetija je v ekološki kontroli že od leta 2001.

Poleg živinoreje pa se ukvarjamo tudi s strojnimi uslugami drugim kmetom (spravilo sena, žetev , krčenje zarasti, drobljenje panjev in kamenja, ipd.)

Ekološka kmetija Tovornik

Ekološka kmetija Tovornik

Reštanj 69, 8282 Koprivnica

Kmetija leži 650 m nadmorske višine, obsega 16 hektarjev zemlje, ukvarjamo se z živinorejo in z predelavo zelenjave.

Doma prodajamo telete, por, korenje, feferone, paradižnik, čebula, rdečo peso, stročji fižol, zelje, kostanj, čemaž, črno redkev, peteršilj. V kontroli smo od leta 2006.

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)

Stopite v stik

Uradni podatki

Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske Posavja in Bele Krajine
Šmihelska cesta 14
8000 Novo mesto
040 254 667
DŠ: 70371385
MŠ: 1469894000
Več »
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine

Modri

Cert ID: 0051/00054

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine
Matična številka: 1469894000