Ekološka kmetija Černelič

Ekološka kmetija Černelič
Dečno selo 48, 8253 Artiče
051 363 447
ekocernelic(at)gmail.com

Šifra kontrolne organizacije:
SI-EKO-001

Kontrolna številka kmetije:
15403

Biodar znamka

Ekološka kmetija Černelič se nahaja na levi strani Save, šest kilometrov severno od Brežic, v vasi Dečno selo, v ravnini med obronki vinorodnih gričev.

Na ekološki način kmetujemo od leta 2003,od junija 2012 pa smo uradno vključeni v DEMETER kontrolo,kar pomeni,da delamo po biodinamičnih načelih. Že na samem začetku smo se odločili,da bodo naše stranke doživele okus narave preko vrhunskih ekoloških pridelkov,kateri napolnijo telo in duha s pozitivno energijo.

Dober pridelek dosežemo s pravim odnosom do narave in zemlje. Proti boleznim in škodljivcem se borimo predvsem z zdravimi in odpornimi rastlinami, ki jih vzgojimo  sami.Večino naravnih pripravkov za škropljenje rastlin naredimo doma oziroma v biodinamičnem društvu Ajda Posavje,le redke dokupimo. Pomembno je kolobarjenje, pa tudi kompost, ki ga pridobimo iz gnoja domačih živali (krave dojilje s teleti) katerega cepimo z biodinamičnimi preparati. Živali se osem mesecev na leto pasejo v šestih vaseh, zimo pa preživijo v odprtem hlevu, brez privezovanja in krmljenja z žiti.Ker ne uporabljamo žit za krmo živali gnoj ne smrdi po kislem,živali pa so zdrave in tudi zebe jih ne pri temperaturi minus dvajset stopinj.

Pri pridelovanju uporabljamo  biodinamiko, kjer se upošteva lunin koledar pri spravilu semen, setvi, sajenju rastlin in spravilu pridelkov. Vse to se pozna pri okusu pridelkov, ki so vedno obrani sveži in v najboljši zrelosti, tako da so okusni ter polni vitaminov in mikroelementov. Pridelke v najkrajšem možnem času ponudimo strankam doma(ob torkih zvečer od začetka maja do konca septembra in petkih zvečer od začetka maja do konca novembra,  na tržnicah(Ekološka tržnica Ljubljana(Pogačarjev trg) ob sredah in sobotah, od začetka maja do konca novembra) trgovinah, šolah in še kje. Največje plačilo za naše delo so zadovoljne stranke in občutek, da delamo  nekaj dobrega zase, za druge in seveda za naše potomce.

Na naši  kmetiji imamo večkrat izobraževalne delavnice,študentsko prakso in  obisk  organiziranih skupin. Za obisk je potreben predhodni dogovor.

Kmetijo vodi na naslovu Dečno selo 48 8253 Artiče Zvone Černelič.

Stopite v stik

Združenje za ekološko kmetovanje
Šmihelska 14
8000 Novo mesto
040 254 667
marija.marincek@gmail.com
ekoloskekmetijedpbk.si

Uradni podatki

Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske Posavja in Bele Krajine
Šmihelska cesta 14
8000 Novo mesto
ID za DDV: 70371385
IBAN: SI56 6100 0001 2935 782 (Delavska hranilnica d. d.)