Novice

Strokovna ekskurzija v Francijo

9. julij 2019

V okviru Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije organiziramo strokovno ekskurzijo v Francijo.

PRIJAVE SPREJEMAMO DO PONEDELJKA, 22.9.2019.

Program v priponki!

Vljudno vabljeni!

9. ekopraznik v Brežicah

6. maj 2019

V četrtek, 16. maja 2019 od 12. do 16. ure v Brežicah pred osnovno šolo.

Lepo vabljeni!

7. ekopraznik v Črnomlju

2. maj 2019

Vljudno vabljeni na 7. ekopraznik v Črnomlju v sredo, 8. maja 2019 od 10. do 16. ure pred UE Črnomelj

10. strokovna konferenca AKTUALNO NA PODROČJU EKOLOŠKEGA KMETIJSTVA 2019 v petek, 25. 1. 2019

16. januar 2019

Vabijo Inštitut za ekološko kmetijstvo, Katedra za ekološko kmetijstvo, poljščine, vrtnine in okrasne rastline  in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Združenjem za ekološko kmetovanje SVS, IKC-Inštitutom za kontrolo in certifikacijo UM in Zvezo društev ekoloških kmetov Slovenije

v prostorih Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) Univerze v Mariboru,  v gradu Hompoš v Pivoli 10 , Hoče pri Mariboru

Dohodnina za donacijo

20. december 2018

Združenje ZEK DPBK ima status društva v javnem interesu in je uvrščeno na seznam dobitnikov del dohodnine kot donacije.

Sejem »Narava-zdravje«

17. november 2018

Člani Združenja se bomo v okviri Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije predstavili na sejmu "Narava-zdravje" na Gospodarskem razstavišču od 29. 11. do 2. 12. 2018.

Lepo vabljeni!

Ljubljanske mlekarne povečujejo odkup ekološko pridelanega mleka

8. november 2018

 

 

Ljubljanske mlekarne vabijo  k odkupu slovenskega ekološkega mleka

 

Ljubljanske mlekarne so 17. oktobra 2018 z Zvezo društev ekoloških kmetov Slovenije podpisale zavezo, s katero obetajo kmetom dolgoročni odkup slovenskega ekološkega mleka.

V Zvezi društev ekoloških kmetov  Slovenije pozdravljamo poslovno odločitev  Ljubljanskih mlekarn, da povečajo odkup surovega ekološkega mleka, kar pomeni precejšnje povečanje povpraševanja po slovenskem ekološkem mleku. Tržne zakonitosti dokazujejo, da povečanemu povpraševanju sledi povečana proizvodnja. Ekološko kmetijstvo je najbolj učinkovit agrarni ukrep za zaviranje podnebnih sprememb - torej za zmanjševanje ogljičnega odtisa, katerih grožnje so nam pred kratkim predstavili strokovnjaki Združenih narodov. Pretežno hribovski in gorati svet v Sloveniji je izredno primeren za ekološko prirejo mleka. Ekološke in vse ostale kmete vabimo k večji prireji, da bomo otipljivo prispevali k zviševanju samooskrbe  s slovenskim ekološkim mlekom.

Ljubljanske mlekarne bodo do leta 2020 vsako leto odkupile 5 milijonov litrov slovenskega ekološkega mleka. S 1. decembrom 2018  so povišali ceno ekološkega mleka iz 10 na 13 centov na ceno konvencionalnega mleka.

Tako bodo Ljubljanske mlekarne z dodatkom k ceni konvencionalnega mleka zagotavljale 40 odstotno premijo.

Da se bodo kmetije lažje odločili za ekološko prirejo mleka, Ljubljanske mlekarne ponujajo dodatne podpore v času preusmeritve v ekološko kmetovanje. Kmetje, ki se bodo odločili za tak ukrep, bodo s podpisom pogodbe z Ljubljansko mlekarno že od prvega meseca dobivali finančno podporo. V prvih treh mesecih bo to dodatni cent na liter mleka, nato pa vse več do 8 centrov na liter mleka v zadnjih šestih mesecih preusmeritve. Po pridobitvi certifikata pa dobijo kmetje dodatnih 13 centov premije. Mlekarna se s pogodbo obveže, da bo za isto obdobje zagotavljala odkup mleka.

Kmetje se bodo s podpisano pogodbo zavezali, da bodo ekološko mleko še vsaj dve leti po preusmeritvi oddajali v odkup mlekarni, sicer bodo morali premijo vrniti.

Za vsa dodatna pojasnila o odkupu slovenskega ekološkega mleka Ljubljanskim mlekarnam se obrnite na g. Antona Jakljeviča, dikrektorja odkupa mleka na tel. št. 031/573 739 ali na e-naslov: Anton.Jakljevic@lm.si. Gospod Jakljevič bo vesel vsakega vašega klica ali sporočila in vam odgovoril na vaša vprašanja.

Neorganiziran in dolgoročno nepredvidljiv odkup ekološkega mleka je dosedaj povzročal preusmeritev v prirejo mesa, za katerega pa tudi ni organiziranega odkupa in pravične cene. Glede na svetovne in zlasti evropske prehranske trende, ki v ospredje postavljajo ekološko pridelano hrano, je potrebna  promocija ekološkega kmetovanja, svetovanje in izobraževanje kmetov za preusmeritev v prirejo ekološkega mleka, zato pričakujemo sodelovanje vseh akterijev v kmetijstvu, da povečamo prirejo slovenskega ekološkega mleka.

 

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije

Marija Marinček, predsednica

11. ekopraznik v Trebnjem

11. oktober 2018

VABIMO   VAS

 

na 11. EKOPRAZNIK v  Trebnjem,

v soboto, 13. oktobra 2018 od 8.30  do 12. ure

pred Mercator centrom v Trebnjem

5. ekopraznik v Metliki,

30. september 2018

v soboto,

6. oktobra 2018 od 8. do 12. ure

v okviru sobotne kmečke tržnice  (Trgovski center Gala)

Strokovna ekskurzija

17. september 2018

Vabimo vas na strokovno sekurzijo v deželo Krjavlja, v občini Ivančna Gorica-"prijetno-domače"