Ekološka kmetija Čemas - Pri peričinih

Ekološka kmetija Čemas - Pri peričinih
Zilje 19, 8344 Vinica
041 202 354
eko.cemas.pericini(at)gmail.com

 

Šifra kontrolne organizacije:
SI-EKO-001

Številka certifikata:
14934

 

Naša ekološka kmetija Čemas – »Pri Peričinih« se nahaja ob Kolpi na jugovzhodnem delu Slovenije, na izrazito kraškem območju Krajinskega parka Kolpa. Med 150m in 300m nadmorske višine kmetujemo ekološko po biodinamičnih smernicah, brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev (tudi brez bakrenih in žveplenih pripravkov, modre galice , …) na približno 17 ha.

Od leta 1990 redimo ovce, slovensko avtohtono pasmo Jezersko-sočavsko s kontroliranim poreklom (trop v kontroli). Ker smo bili vedno usmerjeni v ekološko pridelavo lastne hrane ter krme za živali, smo se leta 2000 tudi uradno preusmerili v ekološko kmetovanje ter pridobili Certifikat SI-EKO-001.

Ob živinoreji se ukvarjamo še s pridelavo zelenjave. Ker so obdelovalne površine kmetije razdrobljene ter odmaknjene tudi v neokrnjeno obrobje gozda so primerne za pridelavo ekološkega semena. Od leta 2005 sodelujemo s kooperativo Amarant, kjer prodajajo pri nas pridelan čebulček in seme solat, paradižnika, paprike, fižola, bučk, kolerabice, rdeče pese…

Posebnost ekološke kmetije »Pri Peričinih« so razdrobljene neravne obdelovalne površine, z izrazito razgibanim terenom (belokranjske drage), odmaknjenost ter sožitje z naravo. Naši pridelki se količinsko ne morejo kosati z velikimi kmetijami, vam pa zato lahko zagotovimo 100% kvaliteto in okus narave! Dobrote lahko okusite po predhodnem dogovoru pri nas doma, prav tako se lahko dogovorimo za ogled kmetije s staro 'Peričino hišo', kjer boste imeli priložnost občutiti raznoliko lepoto našega kotička Bele krajine…

KAKO DO NAS?

Do ekološke kmetije Čemas – »Pri Peričinih«  pridete z lahkoto. Leži na skrajnem jugovzhodnem delu Slovenije, v občini Črnomelj, tik ob meji s Hrvaško in je od mejnega prehoda Vinica oddaljena vsega 3 km.
Zemljevid

PONUDBA

Na naši kmetiji vam lahko ponudimo sezonsko sadje, zelenjavo, polnozrnate moke, kosmiče, domače žganje, plemenska jagnjeta (za nadaljnjo rejo ali meso) ter lepe trenutke v odmaknjeni naravi – od kopanja v reki Kolpi do sprehoda po cvetočem travniku do gozda.

Prodaja poteka na naši kmetiji, obvezno po predhodnem naročilu. Po dogovoru lahko naročeno tudi dostavimo (relacija Vinica – Novo mesto – Ljubljana) ali pošljemo po pošti na vaš naslov. V Ljubljani smo na tržnici septembra na Eko dan in decembra na Božičnem semnju na Waldorfski šoli.

Po predhodnem dogovoru je možen voden ogled kmetije in pridelovalnih kultur z okrepčilom – degustacijo domačih dobrot kot so domači sokovi, marmelade, svež kruh iz domače moke, pecivo...

REFERENCE

Naše delo je bilo predstavljeno tudi v prispevkih oddaje NA VRTU. Arhivske posnetke nekaterih med njimi si oglejte  na spodnjih povezavah:

Stopite v stik

Združenje za ekološko kmetovanje
Šmihelska 14
8000 Novo mesto
040 254 667
marija.marincek@gmail.com
ekoloskekmetijedpbk.si

Uradni podatki

Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske Posavja in Bele Krajine
Šmihelska cesta 14
8000 Novo mesto
ID za DDV: 70371385
IBAN: SI56 6100 0001 2935 782 (Delavska hranilnica d. d.)