Strokovna ekskurzija na Gorenjsko prestavljena na ponedeljek, 17. junija 2019

Nazaj

Združenje ZEK DPBK vas vabi na ogled dobrih praks na ekoloških kmetijah na Gorenjskem,

v ponedeljk, 6. maja 2019.

Po ljudskem izročilu je ime Krvavec nastalo v času turških vpadov. Pripoved pravi, da so domačini v zelo slabem vremenu pod pretvezo spravili Turke v prepadne stene Kokrškega grebena. Ker je bilo to za napadalce usodno, naj bi ime izhajalo in spominjalo na tedaj velike količine prelite krvi.

Druga, ki je bolj razširjena v dolini, pa pripoveduje o ajdovskih deklicah, lepih velikankah, ki so ju lovili Pesjani in sta se pred njimi zatekli visoko v planine. Pesjani so ubili njunega očeta in razdrli njegov grad v Komendskem Borštu. Bridko sta jokali, da je v nižavo pridrl krvav potok solza. Od tod ime Krvavec.

 

Mimo Ljubljane, Vodic, čez Cerklje na Gorenjskem nas bo pot pripeljala v vas Ambrož pod Krvavcem, ki se razprostira ob asfaltni cesti vse do vznožja gore Krvavec, na kmetijo Grilc. Zase pravijo, da so družinsko podjetje, ki obratuje že 22. leto (prej kot turistična kmetija) in so neizmerno predani naravi in zdravi domači hrani. Meso, mleko, zelenjava, sokovi, marmelade, čaji, mesni izdelki so sad njihovih pridnih rok z domače kmetije, ki je ekološko usmerjena.

Gospodar Silvo je strasten lovec in ima na svoji kmetiji poleg krav, ovac, koz, konj, kokoši, psa in mačk tudi oboro z jeleni-damjaki. Ljubitelji živali si to lahko tudi ogledajo oz. poleti pomagajo pri spravilu sena, drv, molži in ostalih kmečkih opravilih. Pri delu pomaga hči Maja z Markom, bodoča prevzemnika kmetije.

Ob šilčku domačega bomo pokramljali z gospodarjem, ki nam bo kmetijo tudi pokazal.

Po ogledu kmetije se bomo odpravili še na njihov EkoTurizem Viženčar. Vse, kar pridelajo na kmetiji, predelajo in preko krožnika prodajo gostom. Gospodarica -vodja turizma Maria je leta 2008 osvojila laskavi naslov na tekmovanju za izbor mlade kmetice Slovenije. Njena shramba je polna zdravilnih čajčkov, kremic in tinktur, kot udeleženka v vojni za Slovenijo pa ima zasluge tudi kot vojna veteranka.

Maria nam bo pripravila kosilo iz dobrot iz kmetije. Po kosilu se boste lahko sprehodili do kapele, tisti bolj vešči hoje po hribih, lahko tudi do oddajnika na Krvavcu. Ali pa boste na terasi uživali ob pogledu na okoliške vršace, ob dišečem čajčku in klepetu s prijatelji.

Po sprehodu se bomo ponovno zbrali pri  Viženčarju. Maria nam bo pripravila delavnica o zeliščih, ki jih goji v vrtu na kmetiji in nabira po pobočju Krvavca, kjer se poleti pase njihovo govedo. Predstavila nam bo njene kremice in tinkture, čajne mešanice…

V poznih popoldanskih urah se bomo poslovili od prijaznih gostiteljev in se odpravili proti Dolenjski.

Pridite in se družite z nami, zagotovo vam ne bo žal.

Prijave za str. ekskurzijo sprejemamo na tel. št.: 040/254 667 ali na e-pošto: marija.marincek.@gmail.com do petka, 3. maja 2019 oziroma do zapolnitve avtobusa.

Avtobus vas bo pobiral:

-      Novo mesto, Qlandija ob 07.00 uri (avtomobile parkirajte v garaži)

-      Trebnje Avtobusna postaja ob 7.20 uri

-      Ljubljana-Rudnik pri Rutarju ob 8. uri

Prispevek za strokovno ekskurzijo za člane s plačano članarino je 30 €, za vse ostale 35 €. Prispevek nakažite na: Združenje ZEK DPBK, Šmihelska cesta 14, 8000 Novo mesto, Koda: OTHR, namen: ekskurzija, TRR: SI56 6100 0001 2935 782 do vključno petka 3. maja 2019.

Lepo vabljeni vsi, ki ste ljubitelji narave, gora….!

                                                                                             Združenje ZEK DPBK

                                                               Predsednica Marija Marinček,l.r.

 

 

Stopite v stik

Uradni podatki

Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske Posavja in Bele Krajine
Šmihelska cesta 14
8000 Novo mesto
040 254 667
DŠ: 70371385
MŠ: 1469894000
Več »
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine

Modri

Cert ID: 0051/00054

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine
Matična številka: 1469894000