Strokovna ekskurzija

Nazaj

v Prekmurje v ponedeljek, 5. junija 2017

 

    Tokrat se bomo na predlog članov na OZ podali v Prekmurje. Najprej si bomo gledali EKOLOŠKO  POSESTVO KORENIKA.

Eko-socialna kmetija Korenika se nahaja v Šalovcih, v samem osrčju Krajinskega parka Goričko. Korenika je, že po nekaj letih delovanja, postala prepoznavna tudi na širšem geografskem prostoru in je s strani strokovne javnosti, priznan primer dobre prakse na področju socialnega podjetništva, zaposlovanja invalidov in oseb iz drugih ranljivih družbenih skupin ter zaščitnega zaposlovanja.

Na Koreniki so vzpostavili sistem ekološke pridelave in predelave živil, tako na dobrih dvajsetih hektarjih površin pridelamo poljščine, zelišča, sadje in zelenjavo, v naravi pa nabirajo sadeže in gobe, ki jih predelajo v ekološke izdelke. O zgodovini eko Korenike in samem delovanju pa bomo videli in slišali na licu mesta. Po ogledu bo sledilo eko kosilo.

Nadaljevali bomo na KMETIJI MALI RAJ. Na obrobju krajinskega parka Goričko, nekje na odmaknjenem koncu sveta leži majhna vasica Dolenci, ena izmed redkih v Sloveniji, kjer skupaj z naravo postanete eno. Na kmetiji se danes pase več kot 160 različnih domačih živali (alpake, ovce, burske koze, nemške koze in osel). Imajo ekoloski certifikat za žitarice, ajdo in buče ter bučno olje. Leta 2012 so zgradili sodobno sirarno.  Proizvodnja sirov temelji samo iz mleka pridelanega na kmetiji Mali Raj. Posebnost sirov  je, da so vsi pridelani iz polnovrednega mleka, kar pomeni, da mleku ničesar ne odvzamemo in tudi ničesar ne dodamo, razen kulture in sirišča. Njihove izdelke nam bodo degustirali.

Ekskurzijo bomo zaključili na EKOLOŠKO-BIODINAMIČNEM VINARSTU ŠUMAN.

Že vrsto let s spoštljivim odnosom do trte na okrog 8 ha gojijo več različnih sort: Chardonay, Sivi Pinot, Laški Rizling, Savignon, Traminec, Renski Rizling, Rumeni Muškat in Modri Pinot. Po ogledu sledi degustacija vin brez dodanega žvepla. Še pred ogledom Vinarstva Šuman se bomo povzpeli na Zagriški razgledni stolp, od koder bomo deležni prečudovitega in prostranega pogleda.

Pot bomo začeli v Novem mestu pri Qlandiji ob 5.30 uri in nadaljevali s pobiranjem na AP v Trebnjem ob 5.50, Dolgi most pri Ljubljani ob 6.30 in po  potrebi še v Celju na prvem izvozu.

Prijave sprejemamo na e-pošto:marija.marincek@gmail.com ali na tel. št. 040/254 667 do 31.5.2017 oz. do zapolnitve avtobusa.

Prispevek ekskurzijo za člane s plačano članarino v višini 35,00 €, za vse ostale

42 € v primeru 45 prijav. Znesek je potrebno nakazati na TR Združenja ZEK DPBK, Šmihelska cesta 14, Novo mesto:žiro račun št. SI56 6100 0001 2935 782 pri Delavski hranilnici, koda namena: OTHR – prispevek str. ekskurzija najpozneje do 2.6.2017. Prosimo, da ne čakate na zadnji trenutek in se čim prej prijavite.

VLJUDNO VABLJENI!

Datoteke

Stopite v stik

Uradni podatki

Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske Posavja in Bele Krajine
Šmihelska cesta 14
8000 Novo mesto
040 254 667
DŠ: 70371385
MŠ: 1469894000
Več »
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine

Modri

Cert ID: 0051/00054

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine
Matična številka: 1469894000