Delavnica na terenu

Nazaj

 
V ponedeljek je bila kljub majhnemu številu udeležencev uspešno izpeljana delavnica na terenu.
Kot je bilo napovedano, smo si ogledali polja pšenice, pire, ječmena, koruze, ajde in česna na ekološki kmetiji Balon
na Bizeljskem.
Vsa žita so v zelo dobrem stanju, saj se na kmetiji držijo večletnega  kolobarja. Vsekakor veliko k temu pripomore skrbna obdelava  tal, za kar imajo zelo dober strojni park z različnimi priključki. V žitih si pomagajo s česalom. Pred 14 dnevi je bila ajda posejana na površine, na kateri je prej rasla deteljno travna mešanica, ki so jo zmulčili in ajdo posejali s posebno sejalnico, ki ima priključen  greder, da žito za seboj zadela v tla. Tako ni potrebno oranje. Kljub pomanjkanju dežja, ajda lepo raste. Le v koruzi je malo več plevela, ki pa ne bo ogrožal rasti koruze, saj je koruza že prerasla in zasenčila plevel  in  tako onemogoča hitro rast plevelov.
Zimski česen imajo posajen na foliji. Za izdelovanje lukenj je gospodar izdelav "fitnes napravo". Tako so jo poimenovali, saj je treba kar nekaj moči in vzdržljivosti za njegovo uporabo, a gre z njo hitreje, kot bi sicer delali vsako luknjo posebej (glej fotko). Česen, ki ga  že pospravljajo, je lep in kljub debelim strokom, močnega okusa. 
 
Z ogledi Balonovih polj smo se znova prepričali, da imamo tudi v našem Združenju dobre primere prakse. Žal je obisk takih ogledov-delavnic dokaj skromen glede na to, da so delavnice brezplačne in nam ni treba po nova znanja in izkušnje daleč po Sloveniji ali celo v tujino.
 
Zahvaljujem se vsem sodelujočim na delavnici, zlasti pa zahvala Balonovim, da so nas sprejeli  in delili svoje znanje in  izkušnje z nami.
 
 

Stopite v stik

Uradni podatki

Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske Posavja in Bele Krajine
Šmihelska cesta 14
8000 Novo mesto
040 254 667
DŠ: 70371385
MŠ: 1469894000
Več »
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine

Modri

Cert ID: 0051/00054

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine
Matična številka: 1469894000