0BVESTILO ŠT.5/2014

Nazaj

V Obvestilu so nanizane aktivnosti Združenja in

napovednik dogodkov za januar 2015.

O B V E S T I L O    št. 5/2014

18. december 2014

 

Spoštovane članice, člani!

Po malo daljšem premoru za tiste, ki obvestila prejemate samo preko redne pošte, vsi ostali ste redno obveščeni po e-pošti, se vam ponovno oglašamo.

Želimo vas seznaniti z opravljenim delom od avgusta do decembra 2014.

 

1.    13. EKO PRAZNIK V LJUBLJANI.

V avgustu je bilo malo dopustniškega oddiha. V septembru pa smo spet delali z vso zagnanostjo. V soboto, 13. septembra je nekaj naših članov  sodelovalo na 13. ekoprazniku v Ljubljani, ki je postal najbolj obiskan ekološki dogodek v Sloveniji.

 

2.     1. EKO PRAZNIK V METLIKI

V soboto 20. septembra smo  organizirali 1. ekološki praznik v Metliki v okviru tamkajšnje sobotne kmečke tržnice.  Kljub slabemu vremenu smo bil razstavljavci z obiskom zelo zadovoljni. S svojo ponudbo smo se predstavili: Totter iz Gribelj, Špehar iz Hrasta pri Vinici, Černec iz Zilj, Pavlin iz Semiča in Marinček iz Trebnjega. Obiskala nas je poslanka v DZ ga. Violeta Tomič, podpredsednica odbora za kmetijstvo, ki je doma iz Metlike.  Pogovarjali smo se o pridelavi industrijske konoplje, kako bi v Sloveniji pospešili pridelavo te zelo zdrave rastline, kajti za pridelavo konoplje je med kmeti vedno večje zanimanje. Premalo poznamo poslovne priložnosti v pridelavi in predelavi industrijske konoplje, iz katere je v svetu znanih več kot 10.000 izdelkov za vsakdanjo rabo.

 

3.     STROKOVNA EKSKURZIJA V ŠVICO

V ponedeljek 22. in torek 23. septembra se nas je  avtobus potnikov odpravilo na dvodnevno strokovno ekskurzijo v Švico. Ekskurzije so se udeležili ekološki in nekateri konvencionalni kmetje iz cele Slovenije, vrtičkarji, 4 kmetijski svetovalci, predstavniki KŠ Grm, občine  in vsi, ki  se na svojih področjih delovanja srečujejo z ekologijo ter tisti, ki jih tovrstna tematika zanima.

Prva dan smo si ogledali ekološko kmetijo Biohof  Widacher  iz Maltersa. Na kmetiji živijo 3 generacije. Obdelujejo  2 ha travnikov in 6,50 ha njiv, posejanih z zelenjavo, od tega 70 a na pokritih površinah na 530 m nadmorske višine. Veliko pozornosti dajo na semenski material, lastno pridelavo sadik, kolobar in kompostiranje.  Svoje proizvode prodajajo preko zelenih zabojčkov.  Z leti so tehnologijo pridelave izpopolnjevali tako, da večino dela  opravijo strojno. Z zanimanjem smo si pogledali posevke zelenjave in obsežen strojni park različnih  priključkov za obdelavo zemlje, okopavanje vrtnin in strojno pobiranje.

V  Zaporih odprtega tipa Wauwilermoos so nam najprej zaporniki postregli s kosilom, nato smo si ogledali obsežno posestvo, na katerem pridelajo vse za  samooskrbo. Ukvarjajo se s  pridelavo zelenjave, rejo konj, govedi, pridelavo mleka. V lični trgovinici prodajajo svoje pridelke in pridelke iz sosednjih kmetij.

Dan smo končali v manjšem mestecu Baden. Po okusni ekološki večerji in nastanitvi v hostlu, smo si ogledali stari del mesta.

Drugi dan ekskurzije smo začeli na inštitutu FIBLv  Fricku, kjer smo bili zelo toplo sprejeti. Po uvodnem pozdravu direktorja  Inštituta smo prisluhnili strokovnemu predavanju o pridelavi zelenjave na posestvu FIBL-a. Ukvarjajo se z raziskavami na področju ekološkega kmetovanja, tako zelenjadarstva,  sadjarstva, vinogradništva….. Ogledali smo si nasad češenj, aronije, jabolk in vinograd. Z eko kosilom smo zaključili v jedilnici Inštituta FIBL in nadaljevali pot proti Dallikonu, kjer smo si ogledali obrat  Brüderhofna katerem kmetujeta dve družini. Na poljih, zasajenimi  s korenjem,  koruzo in drugo različno zelenjavo  v 7- letnim kolobarju prideluje zdrave in lepe ekološke pridelke. V velikem hlevu in še  večjim izpustom za živali poskrbijo za udobje krav molznic,  ki se večji del leta pasejo na bližnjih travnikih. Kakovostno  mleko predelajo v različne izdelke in jih prodajo v domači trgovinici. Iz kravjega gnoja preko  bioplinarne pridobivajo električno energijo za svoje potrebe in prodajo viškov. Imajo  tudi kokoši nesnice in svojo prodajno ponudbo obogatijo s svežimi jajčki.

Druga družina pa se ukvarja z pridelavo vrtnin v pokritih prostorih za prodajo preko zelenih zabojčkov. To je le kratek povzetek ekskurzije. Vsem tistim, ki se nam niste pridružili, pa se vsaj delno ukvarjate s pridelavo zelenjave, vam je lahko žal za tako poučno ekskurzijo. Glede na to, da imamo v Sloveniji podobne podnebne razmere, kot v Švici, pa so Švicarji krepko pred nami  v vsej ekološki pridelavi . In od takih »mojstrov« se je moč kaj naučiti, če je le volja. A pri nas je po navadi kar problem spopasti se z novimi izzivi in posnemati »dobre prakse« v pridelavi zelenjave, ki jo pri nas še kako primanjkuje.  

 

4.       DAN ODPRTIH VRAT

Zadnjo nedeljo v septembru so se v okviru »dneva odprtih vrat« v Gasilskem domu v Hrastu pri Vinici predstavile  ekološke kmetije  Černec, Frankovič, Špehar, Zupančič, medeni butik Bibi in BD Lan. Za obiskovalce so pripravili pestro ponudbo ekoloških pridelkov in izdelkov. Postregli pa so jim tudi s toplim kosilom.

 

5.       SKLOP PREDAVANJ V BREŽICAH

V občini Brežice smo v sodelovanju z občino organizirali sklop predavanj in sicer:

  • 24. 9. 2014 ob 16:00 delavnica v ekološkem vinogradu Antona Ajstra v Krški vasi 6, 8262 Krška vas. Nato je sledilo predavanje v Mestni hiši Brežice ob 18:00. Predaval je Roman Štabuc iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.
  • 1. 10. 2014 ob 18:00 v Mestni hiši Brežice predavanje Sanje Lončar na temo: "Kako hrana vpliva na vaše zdravje?
  • 8. 10. 2014 ob 18:00 predavanje v Mestni hiši Brežice, na katerem smo se seznanili z osnovami biodinamičnega in permakulturnega sadjarstva ter uporabe naravnih metod zaščite sadnega drevja, gnojenja in obdelave tal za doseganje kvalitete pod blagovno znamko Demeter.  Predaval je Slavko Turšič iz sadjarskega društva Borovnica.
  • 15. 10. 2014 ob 18:00 delavnica v Mestni hiši Brežice: ZELIŠČA - uvod, spoznavanje, nabiranje. Primarna in sekundarna predelava (izdelki). Osnove gnojenja kot dopolnilna dejavnost. Delavnico je vodila Bojana Zupančič Borenović.
  • 22. 10. 2014 ob 18:00 v Mestni hiši Brežice predavanje Pridelava zelenjave na vrtu in njivi - Kako rešujemo probleme na ekološki način? Predavala bje Fanči Perdih, Amarant
  • 29. 10. 2014 ob 17:00 v Mestni hiši Brežice predavanje o rodovitnosti tal v ekološkem kmetijstvu (s poudarkom na izgradnji trajnega humusa). Predaval je dr. Matjaž Turinek.

Vsa predavanja so naletela na zelo dober odziv. Skupaj se jih je udeležilo okrog 400 slušateljev.

 

6.      5. EKO PRAZNIK V SEVNICI

V ponedeljek, 6. oktobra 2014 sta se zvrstila kar dva dogodka. V dopoldanskem času se je v Sevnici odvijal 5. ekopraznik. Na novo opremljeni Kmečki tržnici v Sevnici so se z zelo pestro ponudbo predstavile ekološke kmetije Kos, Beci, Černelič, Bogovič, Tovornik, Čečko, Mikolavčič, Zabukovec, Marinček in BD Ajda Posavje. Pozitivno smo bili presenečeni nad zelo dobrim odzivom Sevničanov. Obiskal nas je tudi župan g. Srečko Ocvirk in poslanca v DZ ga. Violeta Tomič in g. Tomaž Lisec. Beseda je tekla v smeri prodaje ekološkega mesa, ki žal ni vrednoten v ceni kot ekološko pridelano ampak kot konvencionalno meso.

 

7.      PREDAVANJE V TREBNJEM

Predavanje 6. oktobra 2014 18. uri  v Trebnjem na CIK-u Sanje Lončar z naslovom Hrana ki nas uničuje in hrana ki nas zdravi?je bilo zelo zanimivo in dobro obiskano. Sanja  Lončar nas je seznanila o novi tehnologiji pridelave in predelave hrane s tisoče kemičnih dodatkov in obsevanji, ki prinašajo nezaželene alergije in druge bolezni. Slišali smo tudi, na kaj moramo biti pozorni pri označevanju živil.

 

8.      7. EKOPRAZNIK V TREBNJEM

V soboto 11. oktobra smo se zbrali na 7. ekološkem prazniku v Trebnjem pred Mercator centrom. S pestro prodajno ponudbo so sodelovale ekološke kmetije Kastelic, Marinček, Špehar, Černec, Pavlin in Kos. Ponovno se nam je pridružila Eko OŠ Trebnje, ki se je predstavila s svojimi ročno izdelanimi izdelki z naravnih materialov in s slikovno predstavitvijo njihovega šolskega  vrta.

9.       PREDAVANJE V SEMIČU

Na pobudo in brezplačno ponudbo  naše članice Fanči Perdih  smo v Semiču organizirali v torek, 18. novembra v sodelovanju z Društvom kmečkih žensk Semič predavanje  zeliščarstvu in zelenjadarstvu. Predavanje je poželo veliko zanimanje, Zbralo se nas je kar 67 slušateljev. Gospa Fanči nam je na zelo nazoren način predstavila, kako preko vzgoje lastnih sadik in izbiro sort glede na termine setve ter pobiranja priti do čim bolj lepih in zdravih pridelkov. Pokazalo se je, da je sodelovanje z lokalnimi društvi, ki se ukvarjajo tudi s kmetijstvom, še kako koristno in zato smo  se dogovorili, da še kdaj pripravimo skupno predavanje.

 

VSEM SE ISKRENO ZAHVALJUJEMO ZA SODELOVANJE V  LETU 2014!

 

Kaj nas čaka v letu 2015? Začeli bomo z sejo odborov, da se dogovorimo o podrobnostih poteka sklopa predavanj in OZ Združenja. Kot ste že bili   po e-pošti seznanjeni, planiramo v ponedeljek, 26. januarja 2015 v dopoldanskem času (predvidoma od 10. ure dalje) na KŠ Grm Novo mesto izvesti sklop predavanj, v popoldanskem času (predvidoma ob 16. uri) pa sledi 15. OZ Združenja.

 

Okvirno vas obveščamo, da bodo predavanja potekala o ekološkem sadjarstvu, ekonomiji na kmetiji, o spremembah nove Uredbe o dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Če bo že kaj več znanega, bomo izvedeli, kako bo z uporabo blagajn. V prvi vrsti pa    boste seznanjeni o novostih v ekološkem kmetijstvu v PRP 2014-2020-KOP(OP).

 

O podrobnostih boste pravočasno seznanjeni preko Vabila na predavanje in OZ in že sedaj vas prijazno vabimo, da si vzamete prost dan in se nam pridružite v čim večjem številu, da skupaj obeležimo 15. letnico delovanja našega Združenja. Za konec pa le še voščilo za praznike in novo leto, ki prihaja:

 

Kupujte vse potrebno od malih lokalnih podjetij in samozaposlenih, kmetij in proizvajalcev! Saj veste, od soseda, ki prodaja prek spleta, sosede, ki izdeluje nakit, lokalnega peka, ki peče žemljice, piškote ali ima na polici doma narejeno čokolado. Pojdite do tiste stojnice, ki stoji pred trgovskim centrom, pojdite v kava bar ali salon, ki ga vodi samozaposlen… Hrano, kar je ne pridelate sami, kupujte na kateri izmed okoliških kmetij. Bistvo vsega je, da gre naš denar ljudem v naši bližini in ne multinacionalkam. Tako bomo leto 2015 polepšali sebi in drugim okrog sebe.

NAJ VAM LETO 2015 PRINESE KAJ LEPEGA.

SREČNO!

Ekološki pozdrav!          

V imenu IO Združenja ZEK DPBK                                                                                                       Marija Marinček

Stopite v stik

Uradni podatki

Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske Posavja in Bele Krajine
Šmihelska cesta 14
8000 Novo mesto
040 254 667
DŠ: 70371385
MŠ: 1469894000
Več »
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine

Modri

Cert ID: 0051/00054

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine
Matična številka: 1469894000