OBVESTILO ŠTEVILKA 5-2015

Nazaj

Spoštovane članice, člani in simpatizerji!

Krepko smo že zakorakali v zadnji mesec v letu. Pred vami so zadnja, peta obvestila v letošnjem letu. Želimo vas spomniti na dogodke v organizaciji Združenja od zadnjih obvestil. Dogodke smo sproti objavljali na spletni strani Združenja: www.ekoloskekmetijedpbk.  Tisti pa, ki obvestila prejemate po e-pošti, ste bili o vsem  še bolj podrobno seznanjeni. 

1. 5. EKOPRAZNIK V BREŽICAH

V torek, 8. septembra 2015 od 10. do 16. ure smo v Brežicah pred OŠ  Brežice organizirali 5. Ekopraznik. Na ekoprazniku je sodelovalo 25 kmetij in ostalih ponudnikov.

Ponudba je bila pestra, obisk zadovoljiv. Vse sodelujoče je pozdravil župan občine Brežice in ravnateljica OŠ Brežice.  Za sodelujoče je OŠ Brežice pripravila eko enolončnico. Sestavine za enolončnico so prispevali ekokmetje, ki so sodelovali na ekoprazniku.

So pa obiskovalci izrazili željo, da se naslednje leto ekopraznik podaljša vsaj do 17. ure, ko gredo iz službe, da lahko še kaj nabavijo. Zato smo na zadnji seji odborov sklenili, da ekopraznik organiziramo tretji teden v maju od 12. do 17. ure.

2. 14. EKOPRAZNIK V LJUBLJANI

Na 14. Ekoprazniku v Ljubljani so sodelovali tudi naši člani: ekloška kmetija Kerin, ekočebelarstvo Pavlin in biodinamična kmetija Černelič. Na preko 70 stojnicah so se predstavile ekokmetije iz cele Slovenije. Ponudba je bila zelo pestra, od eko hrane, kozmetike in drugi izdelki za zdravje in okolju prijazno življenje, le obisk je bil kljub lepemu vremenu po besedah sodelujočih slabši kot prejšnja leta.

3. 6. EKOPRAZNIK V SEVNICI

V ponedeljek,  5. oktobra  smo od 8. do 12. ure na Kmečki tržnici v Sevnici organizirali 6. Ekopraznik , ki je bil izredno dobro obiskan. Na stojnicah so se predstavile ekološke kmetije Kos, Čečko, Zabukovec, Kerin, Marinček, Horjak, Bogovič, Špehar, Mikolavčič, K naravi, Društvo Ajda, Amarant in biodinamična kmetija Černelič. Sevničani so bili navdušeni, da smo ponovno pripravili pestro ponudbo ekoloških pridelkov in izdelkov. Izrazili so željo, da se ekopraznik časovno podaljša v popoldanski čas. Tudi v Sevnici nismo pozabili na eko malico, ki so jo pripravili nekatere sodelujoče ekološke kmetije.

 

4. STROKOVNA EKSKURZIJA V AVSTRIJO

V torek, 22. septembra smo se odpravili na strokovno ekskurzijo v Avstrijo.

Vodička Ivanka nas je med potjo ozaveščala o kulturnih znamenitostih in zgodovino Habsburžanov. Na obrobju mesta Dunaj smo izstopili iz avtoceste in se po lokalnih cestah pripeljali do posestva  Noetova barka-Arche noah, kjer so nas prijazno sprejeli. Mladi mož, ki je doma iz Švice in ga je ljubezen do narave in semenarstva pripeljala v Noetovo barko, nas je najprej povabil na sprejem  s posebnim koktejlom, nam razložil zgodovino Noetove barke, ki letos praznuje 25 letnico delovanja. Takrat se je zbralo nekaj mladih navdušencev, ki so začeli z načrtovanjem vrta in pridobivanja ter zbiranjem semen različnih sort semen, sedaj pa njihovo članstvo šteje okrog 14.000 članov. Najprej smo si ogledali vrt, ki je bil v zelo dobrem stanju. Videli smo zelenjavo, ki jo pridelujemo tudi pri nas, nekaj pa je bilo tudi take, ki je nismo poznali.

Sledilo je ekološko kosilo na prostem. Za predjed so nam kot samopostrežni bife ponudili namaz, pršut sušen v hladnem dimu, tri vrste kruha, sledila je juha iz rdeče pese in jabolki. Za glavno jed je bil ravno prav začinjen zelenjavni ragu. Za posladek pa smo dobili bučni narastek. Odžejali smo se z domačim sokom, radensko in navadno vodo. Večina je bila s ponudbo zadovoljna in navdušena, da so poskusili nekaj novih jedi, nekaj pa je bilo tudi takih, ki so malo negodovali, a kljub temu poskusili. Po kosilu smo si ogledali njihovo zasebno banko semen z 6000 sortami in vrstami semen v manjšem kletnem prostoru, kjer ves čas uravnavajo temperaturo in vlago prostora, zato so stroški vzdrževanja zelo dragi. Od države ne dobivajo nobene finančne podpore, zato ne morejo registrirati več posameznih sort semen, da bi jih vpisali v listo registriranih semen, kajti registracije so zelo drage. Financirajo se namreč le z ogledi vrta in genske banke semen, nekaj malega jim prinese trgovinica in  s članarino članov, ter projektov. Imajo okrog 300 kooperantov, ki razmnožujejo semena. Z državo se dogovarjajo, da bi jim pomagala pri registraciji posameznih sort semen, da bi lahko semena naprej prodajali, razmnoževali in tako širili pridelavo starih sort. Sodelujejo tudi z drugimi državami, tako hranijo semena iz Hrvaške, sodelujejo pa tudi z nekaterimi slovenskimi ekološkimi kmetijami.

 V lepo urejeni majhni trgovinici smo si lahko nabavili semena, ki so registrirana pri semenski hiši Reinsaat. Veliko je bilo tudi literature o pridelavi zelenjave, semen; orodja iz bakra in drugih izdelkov, kot so marmelade, namazi, vina…..

Pot smo nadaljevali proti  Herzogenburgu   na ekološko-biodinamično kmetijo Mogg, kjer smo si ogledali pridelavo zelenjave v pokritih prostorih v 8 rastlinjakih. Od 50 do 60 vrst zelenjave pridelujejo tudi na 4 ha odprtih površin.  Mladi gospodar je povedal, da se ukvarjajo s partnerskim kmetovanjem. Tedensko pripravijo 300 zelenih zabojčkov. V začetku leta sklenejo s svojimi 300 partnerji dogovor  za 50 zabojčkov v letu, le dva tedna v letu, od božiča do novega leta nimajo zabojčkov. Dogovori temeljijo na  zaupanju. V primeru, da je suša in je zelenjave manj, jo dobijo partnerji manj kljub plačilu, če je zelenjave več, dobijo v zabojčku več zelenjave brez doplačila, da zelenjava ni potrebno zavreči. Že v začetku leta dobi od vsakega partnerja 1.008,00 € in tako si lahko nabavi semena in vse ostalo za nemoteno delovanje kmetije. Vse poteka po dogovoru. Zelenjavo tedensko dostavijo na določene »punkte« vse tja do Dunaja. Partnerji so zadovoljni, le včasih se najde kdo, ki neke zelenjave ne želi. Takrat se dogovorijo za drugo zelenjavo . V primeru, da je njihov partner v stiski in je socialno ogrožen, to so brezposelni, študentje, samohranilke, plačajo le 70 % prispevek, 30 % pa odplačajo z delom na kmetiji.  Na kmetiji je poleg članov družine zaposlenih še 8 oseb. Skupaj živijo štiri generacije. Za kosilo se vsakodnevno zbere do 18 članov družine in zaposlenih.

5. 2. EKOPRAZNIK V METLIKI

V soboto, 10. oktobra smo se zbrali na kmečki tržnici  v Metliki, kjer smo bili zelo lepo sprejeti. Od 8. pa tja so 12. ure so se poleg kmetij, ki redno prodajajo na kmečki tržnici, predstavile ekološke kmetije Črnugelj, Totter, Špehar, Burgar, Marinček in ekočebelarstvo Pavlin. Obisk je bil bolj skromen, kajti ekološki pridelki in izdelki v Metliško občini še niso dosegli take osveščenosti, da bi ljudje bolj posegali po njih, zato se bomo tudi v bodoče trudili, da se stanje izboljša. Le eko klobase gospoda Cirila Totter so hitro pošle, saj so kuhane  dišale daleč naokoli, nam pa teknile za malico. Pregovor pravi, da se dobra roba sama prodaja in v tem primeru je to še kako držalo.

6. 8. EKOPRAZNIK V TREBNJEM

Na soboto, 17. oktobra smo se zbrali na 8. Ekoprazniku pred Mercator centrom v Trebnjem, kjer poteka vsako soboto ekotržnica. Od 8. do 12. ure so se predstavile ekološke kmetije Zabukovec, Špehar, Kos, Štamcar, Marinček in ekočebelarstvo Pavlin.

Ponudba je bila kljub manjšemu številu kmetij dokaj pestra, od kruha, mleka, jabolk, mesnin, moke, olj, čajev, medu,……obisk je bil klavrn. Kot da bi se potrošniki bali naše ponudbe, so hiteli mimo nas  v in iz nakupovalnega centra. Nekaj pa jih je le pristopilo in si ogledalo ponudbo in tudi kaj kupilo. Občina Trebnje je ena večjih v JVS, a žal zanimanje za ekološko kmetovanje ni veliko, tudi potrošniki so naravnani bolj na standardne izdelke, zato bo potrebno še veliko postoriti na osveščanju tako ekološkega kmetovanja, kot potrošnje o uživanju  eko pridelkov in izdelkov.

Z  8. ekopraznikom v Trebnjem smo zaključili letošnji sklop eko praznikov po občinah, skupaj jih je bilo 7 in eden v Ljubljani.

7. JESENSKA PREDAVANJA V BREŽICAH

V mestni hiši v Brežicah so bila naslednja predavanja:

1. Ekološka pridelava,predelava in trženje grozdja  28.10.2015

    Predavatelj: dipl.ing.kmet. Andrej Rebernišek (direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj)

2. Predstavitev permakulturnega kmetovanja na ekološki kmetiji Šmalčič   

    (pridelava,predelava in  trženje(zelenjava,sadje zelišča,sokovi,marmelade,aronija,grozdje,gozdni sadeži...))-

    4.11.201 Predavatelj: g.Martin Šmalčič -Ekološka kmetija Šmalčič(Podsreda)

3. Biodinamično posestvo v Egiptu -primer dobre prakse -11.11.201

    Sekem je največji biodinamičnI projekt na svetu. Pomagajo več kot 700 kmetijam pri

    preusmeritvi na biodinamičen način kmetovanja. Imajo svoj zdravstveni center in sami

    izdelujejo zdravila in imajo 3000 zaposlenih.  Predavateljica : g.Maja Kolar (predavateljica na  

     kmetijski šoli Naklo, projektantka ekovrtov, domača in svetovna poznavalka biodinamike)

4. Prednosti začimb in njihove tržne priložnosti- 18.11.2015

     Predavateljica: g.Sanja Lončar (urednica projekta Skupaj za zdravje človeka in narave )

5. Pridelava in neposredno trženje kot priložnost za majhne ekološke kmetije-s

    poudarkom na trženju-25.11.2015

     Predavatelj: dr.Matjaž Turinek (biodinamični kmet in prvi doktor biodinamike v Sloveniji)

Predavanja so bila zelo zanimiva, skupaj se jih je udeležilo preko 200 udeležencev.

 

Poleg že naštetih dejavnosti, smo sodelovali na AGRI na Posvetu o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji, na 3. Podeželskem parlamentu. Sodelovali smo na tematskih tržnicah (Martinova in prednovoletna) v Krškem. Ekološke tržnice so tedensko delovale v Novem mestu in v Trebnjem.

 

8. NAPOVED DOGODKOV:

1. Za letošnje leto smo plan dela skoraj v celoti uresničili. Ostala nam je še izdaja Zloženke Združenja. Nekateri ste svoj opis že poslali, ostale pa prosimo, da, če želite, da se vaša ponudba ekoloških pridelkov, izdelkov in uslug promovira preko naše društvene zloženke, čim prej pošljete svoj opis. Prilagam obrazec, katerega pošljite na e-pošto:marija.marincek@gmail.com ali na naslov:Marija Marinček, Dolenje selce 18, 8211 Dobrnič

2. Na oktobrski seji odborov Združenja smo sprejeli sklep, da redni občni zbor organiziramo po ustaljeni praksi zadnji ponedeljek v januarju, torej 25. januarja 2015 v Novem mestu. Točno lokacijo vam sporočimo z vabilom 14 dni pred OZ. Na željo nekaterih članov bomo ob 10. uri najprej izvedli Občni zbor. Ob 13. uri pa bodo sledila predavanja gospe Anice Zabukovec o trženju na kmetiji in predavanje gospoda Vrtina Damjana iz KGZ Novo mesto, ki nam bo predstavil ključne spremembe v zadnji Uredbi o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji in uporabi blagajn pri prodaji z gotovino.

 

Spoštovani članice in člani, v kolikor imate kakršno koli vprašanje, problem, pokličite na 040/254 667. Veseli  bomo vsakega vašega vprašanja, predloga, pobude, ideje, ki jih boste lahko podali tudi na OZ in jih bomo vključili v Program dela za leto 2016. Naša želja je,  da se vključite v aktivnosti Združenja in tako skupaj bolj uspešno in kvalitetno promoviramo ekološko kmetovanje in pomen uživanja ekoloških pridelkov in izdelkov.

 

Ob izteku leta 2015 se Vam zahvaljujemo za sodelovanje in

Vam želimo VESEL BOŽIČ,V LETU 2016 PA OBILO ZDRAVJA, OSEBNEGA ZADOVOLJSTVA, DOBRO LETINO IN SREČE, KI SE SKRIVA V MALIH STVAREH, MAJHNJIH LJUDEH IN V STISNJENIH DLANEH!

 

V imenu odborov Združenja vas toplo pozdravljam!             Marija Marinček  

                                                                                                      Predsednica ZEK DPBK, l.r.                                               

Stopite v stik

Uradni podatki

Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske Posavja in Bele Krajine
Šmihelska cesta 14
8000 Novo mesto
040 254 667
DŠ: 70371385
MŠ: 1469894000
Več »
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine

Modri

Cert ID: 0051/00054

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine
Matična številka: 1469894000