Nova lokacija eko tržnice v Novem mestu

Nazaj

Sporočamo vam, da je "občinska oblast" MO Novo mesto 16. decembra 2016 preselila EKOLOŠKO TRŽNICO na novomeško tržnico na Florjanovem trgu.

Strpali so nas v "kot" in nam na večkratno prošnjo obesili napis "EKOKOTIČEK!". Preselitev smo ekološki kmetije odklanjali, saj so razmere na novomeški tržnici nikakršne in neprimerne za prodajo hrane ( azbestna streha, nečistoča, neurejen dostop za prodajalce in kupce, nepregledna postavitev miz, mize so preozke in še bi lahko naštevali..)
Ekološka tržnica je na Glavnem trgu delovala 12 let. Leta 2004 smo z ekološko tržnico začeli na pobudo takratnega župana MO NM Boštjana Kovačiča z namenom oživitve mestnega jedra.
Z leti je tržnica rasla, občasno smo prodajali na tudi 8 stojnicah, povprečno nas je bilo prisotnih 5 prodajalcev ekološke hrane. Po odzivu sodeč, so bili kupci zadovoljni s ponudbo, nekateri so želeli, da bi bila ekološka tržnica odprta tudi v popoldanskem času, zato smo nekaj časa uvedli tudi tržne dneve ob sredah popoldne, a odziva strank ni bilo. Do leta 2011 je tržnica delovala tudi ob sobotah dopoldne. Ker pa imamo vsi, ki prodajamo ekološko hrano, sobote zasedene s prisotnostjo na drugih tržnicah po Sloveniji, smo bili  na Glavnem trgu redno le ob petkih dopoldne. Zdajšnja situacija kaže, da bo "ekokotiček" na novomeški tržnici težko zaživel v taki meri, kot na Glavnem trgu, saj smo tudi prostorsko omejeni. Žalostno je, da ne moremo uporabljati svojih premičnih tržnih prikolic, na katerih smo prodajali zadnja leta, saj nam je župan MO Novo mesto prepovedal uporabo le teh zaradi "enotnega videza". V uporabo so nam dali proti plačilu seveda stojnice, ki so bile v zelo slabem stanju, za povrh je župan MO NM prepovedal parkirati zraven stojnic. Veseli smo bili, da so se nam v mesecu aprilu letos pridružili tudi druge kmetije s svojimi pridelki in izdelki, saj samo pričakovali  večji odziv novomeščanov. Žal se je z meseca v mesec prodaja zmanjševala in očitno je "občinska oblast" uvidela, da jim  na veliko opevan in oglaševan projekt "Novomeška tržnica" ni uspel in nas na hitro strpala na gornjo tržnico na Florjanovem trgu.
V Združenju se sprašujemo, kakšen odnos ima "občinska oblast" do hrane, pridelana v lokalnem okolju. Po vsej  dejanjih, ki so bila izvedena letos glede tržnice, ugotavljamo, da je odnos nikakršen in  ponižujoč, saj "oni" nakupujejo v dragih trgovskih centrih (nekaj je izjem), ob tem pa pozabljajo na mlade družine in upokojence, na tiste novomeščane, ki si želijo nakupa lokalno pridelane hrane. Ne gre samo za nakup ekološke hrane, poudarjam, gre za nakup vse lokalno pridelane hrane.
Ne vemo tudi, kako, kje bomo organizirali 12. EKOPRAZNIK v Novem mestu, na katerem se predstavi več ekoloških kmetij iz naše regije.Na dozdajšnjih ekopraznikih je sodelovalo 15 in več kmetij, predstavila se je ena "eko šola" z naše regije, obiskovalci so si lahko brezplačno preverili sladkor, holesterol in tlak  v krvi, degustirali eko hrano ....Druženje je popestrilo dogajanje na Glavnem trgu, kar je bil glavni namen .
 
Zato pozivamo "novomeščane", da se borijo za boljšo tržnico, saj gre predvsem za vas, mi se bomo, če ne bodo razmere urejene, počasi preusmerili na druge tržnice po Sloveniji, kjer so pogoji prodaje boljši in tudi tržna vrednost  je večja. 
Lepo vabljeni, da nas obiščete na novomeški tržnici v EKOKOTIČKU na Florjanovem trgu   in ne več na Glavnem trgu. Veseli bomo vsakega obiskovalce, tudi, če ne boste nič kupili. Težnica je mesto za druženje, klepet... in ne le prostor, kjer se nakupuje.
 
Marija Marinček,
koordinatorka eko tržnice in predsednica Združenja ZEK DPBK
 

Stopite v stik

Uradni podatki

Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske Posavja in Bele Krajine
Šmihelska cesta 14
8000 Novo mesto
040 254 667
DŠ: 70371385
MŠ: 1469894000
Več »
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine

Modri

Cert ID: 0051/00054

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine
Matična številka: 1469894000