Izmenjava semen in predavanje

Nazaj

IZMENJAVA SEMEN IN SADIK TER PREDAVANJE

Zagotovimo si samooskrbo z ekološkimi avtohtonimi vrstami semen!

 

  • Datum in ura: četrtek, 5. 6. 2014, od 17. do 19.30 ure
  • Lokacija: Hostel Situla, Dilančeva ulica 1 (Glavni trg), Novo mesto
  • Organizatorji: Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto


 

S težavo pridete do kakovostnih avtohtonih semen starih sort, da bi si doma lahko pridelali lastno zdravo hrano? Imate morda doma ekološko pridelano presežno seme oz. sadike, manjka pa vam seme drugih rastlin, ki bi jih želeli vzgajati? Ste vrtičkar in želite sejati rastline, ki so ekološkega in avtohtonega izvora, vendar nimate še svojih semen ali sadik s katerimi bi se lahko vključili v že obstoječe sisteme izmenjave? Potrebujete dodatno znanje na področju ekološke pridelave semen?

PROGRAM:

  • 17.00 - 18.00: Izmenjava semen (kmetje, vrtičkarji, pridelovalci, EkoInštitut ipd.)
  • 18.00 - 19.30: Predavanje o Ekološki pridelavi semen na domačem vrtu, Miša Pušenjak

Miša Pušenjak je zaposlena na Kmetijsko gozdarskem zavodu v Mariboru, avtorica več obsežnih knjig o vrtnarjenju ter znana specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline. V eni izmed svojih knjig je zapisala: »Narava je pametnejša od človeka. Če se držimo njenih pravil, jo opazujemo in posnemamo, ne iščemo bližnjic in je ne skušamo preslepiti, lahko postane vrtnarjenje na vrtu ne le naš konjiček, temveč košček zemlje, na katerem si lahko sami pridelamo svežo in zdravo hrano.«

Vse večja zaskrbljenost globalnega prebivalstva glede pridelave hrane se navezuje na zagotavljanje varne in zdrave hrane ter na lastno pridelavo hrane, ki je lokalnega izvora in ni gensko modificirana. Korak naprej v smeri večje samooskrbe na Dolenjskem je tudi ta dogodek, saj lahko kdorkoli prinese presežne sadike in semena ter jih izmenja za rastline, ki mu primanjkujejo. Hkrati bo izmenjava semen podprta tudi s teoretičnim znanjem priznane strokovnjakinje ge. Miše Pušenjak.

Na dogodku se bo s svojimi semeni in delovanjem predstavil tudi Inštitut EkoSemena.

Za zagotavljanje zdrave in varne hrane smo odgovorni tudi sami. Zagotovimo si jo lahko z obdelavo vrtičkov, balkonov, teras, parkov, njiv ipd. Na vse omenjene površine lahko zasadimo prehrambne, avtohtone rastline in jih sonaravno pridelujemo. Večjo samooskrbo lahko dosežemo le z aktivnim sodelovanjem, izobraževanjem, s povezovanjem in širjenjem avtohtonih vrst rastlin, ki so prilagojene našemu okolju in zato primerne za sonaravno vzgojo.

Ekološko pridelana hrana je dokazano zdrava in varna. Pridelujmo jo tudi sami. 


 

Stopite v stik

Uradni podatki

Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske Posavja in Bele Krajine
Šmihelska cesta 14
8000 Novo mesto
040 254 667
DŠ: 70371385
MŠ: 1469894000
Več »
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine

Modri

Cert ID: 0051/00054

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine
Matična številka: 1469894000